Programma

Wanneer: 30 november, 1 en 2 december 2020
Waar: webinar vanuit Antropia, Driebergen

Lessen van de aardgasloze pioniers

Geïnterviewde spreker
Maarten van Poelgeest, tafelvoorzitter gebouwde omgeving

We zijn nu met het Klimaatakkoord meer dan een jaar onderweg. Hoe staan we er voor? Wat gebeurt er in de proefwijken waar gemeenten begonnen zijn? Maar ook, wat gebeurt er nog meer? Zijn de randvoorwaarden goed ingeregeld? Wordt er tempo gemaakt op het spoor van isolatie? Als tafelvoorzitter voerde Maarten van Poelgeest afgelopen zomer een Reflectie van het akkoord uit. Hoe kijkt hij vanuit het Klimaatakkoord naar de wijkaanpak?


Workshop
Mirjam Pronk, consultant warmtetransitie bij Sweco

De tweede ronde proeftuinen net toegewezen, de derde ronde proeftuinen komt eraan. Minister Ollongren volgt in deze derde ronde het advies van Maarten van Poelgeest op om meer de nadruk te leggen op stapsgewijze oplossingen, met isolatie op natuurlijke momenten en de hybride warmteoplossing als tussenstap. Is dit het moment voor jouw gemeente om deel te nemen aan een proeftuin? Of zoek je vooral naar ervaringen en inspiratie om de eerste wijken aan te wijzen voor de uitwerking van de Transitievisie Warmte?

Experts van Sweco kijken in deze workshop terug op de ervaringen van de eerste twee rondes en de doorkijk naar de derde ronde proeftuinen. Zij nemen je mee in de actualiteit van de warmtetransitie aan de hand van drie pitches:

  1. Hoe ga ik aan de slag met het potentieel van isolatie en hybride oplossingen in de wijkaanpak?
  2. Hoe houden we de energietransitie betaalbaar voor iedereen?
  3. Hoe versterk je de uitvoeringskracht van gemeenten voor de wijkaanpak?

Dankzij data eerder aardgasvrij

Geïnterviewde spreker
Marja Exterkate, projectleider VIVET

Juiste data helpen gemeenten vooruit bij de energietransitie. Ze verscherpen het inzicht op wijkniveau over waar een aardgasvrij programma op korte termijn de meeste kans van slagen maakt. Marja Exterkate is projectleider van VIVET (Verbetering Informatie Voorziening Energie Transitie), waarin het CBS, het Kadaster, het Planbureau voor de Leefomgeving, RVO.nl en Rijkswaterstaat nauw samenwerken. Exterkate zal worden geïnterviewd over welke nieuwe gegevens beschikbaar komen en hoe die de overgang naar aardgasvrij kunnen versnellen.

Workshop
Wijkaanpak warmtetransitie in beeld – Martin Tillema

Het Kadaster ontwikkelde samen met 9 gemeenten het zogeheten Wijkpaspoort Warmtetransitie. Een overzichtelijke infographic die per wijk of buurt alle relevante informatie die nodig is voor het opstellen van de Transitievisie Warmte in één oogopslag weergeeft. Van onderhoudsplanning tot warmteopties, van ondergrondse leidingen tot eigendomsverhoudingen. Martin Tillema ondersteunt vanuit het Kadaster verschillende gemeenten en RES-regio’s bij de energietransitie en werkt mee aan het landelijke VIVET-programma. Hij laat met het Wijkpaspoort zien hoe data over de vastgoedvoorraad, maar bijvoorbeeld ook de ondergrond, inzicht geven voor een wijkaanpak en welke uitdagingen er nog zijn.

Hoe krijg je de burger van het gas?

Geïnterviewde spreker
Anke van Hal, hoogleraar sustainable building aan Nyenrode Business Universiteit

De energietransitie lijkt de burger vooral rompslomp en een – vooralsnog – nauwelijks lagere energierekening op te leveren. Hoe krijg je bewoners toch van het gas af? Anke van Hal, hoogleraar sustainable building aan Nyenrode Business Universiteit, zal uiteenzetten  hoe je bewoners, ook die van kwetsbare wijken, enthousiast kunt krijgen door de energietransitie als vliegwiel te gebruiken voor de leefbaarheidsopgave.

 

Workshop
Gert Jan van ’t Land (gemeente Oldambt), Annegreet Blanken (projectleider communicatie bij Nieuwborgen.net), Reint Brondijk (projectleider financiën bij SVn), Otto Knottnerus (bewoner) en Liesbeth Rooijmans (gespreksleider).

Nieuwborgen.net is een prachtig voorbeeld in de wijken Nieuwolda en Wagenborgen uit de gemeenten Oldambt en Delfzijl. Deze proeftuin draait om het overstappen op groen gas, dat in de directe omgeving wordt gewonnen uit mest en voedselresten. Omdat groen gas waardevol is en de inwoner er gewoon voor moet betalen (net als bij aardgas), richt het project zich daarnaast op het nemen van kleine en grote gasbesparingsmaatregelen. Hoe pak je dat aan? Hoe enthousiasmeer je bewoners? En hoe kunnen zij de noodzakelijke aanpassingen financieren? Een mooie cases om van te leren.


Binnenlands Bestuur organiseert dit congres in samenwerking met: